• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2 Empirický výzkum

2.3 Vyhodnocení výzkumu

2.3.1 Hypotéza č íslo 1

Pouze připomenutí, že hypotéza č. 1 zní: „Mezinárodní složení pracovního týmu působí na jeho členy jako motivační faktor.“

Metodická poznámka

Pro vyhodnocení daného výzkumu se ukázalo jako nejvýhodnější agregovat jednotlivé individuální dotazníky do společné charakteristiky, jenž by byla aplikovatelná na celý tým.

Prakticky se to realizovalo tak, že se jednotlivým vyjádřením v dotazníku přiřadila bodová hodnota a právě toto bodové hodnocení mohlo posloužit jako nástroj pro potvrzení, event.

vyvrácení hypotézy a zároveň jako míra při srovnávání jednotlivých týmů.

Vzhledem k tomu, že otázky v dotazníku byly koncipovány nejčastěji jako uzavřené s pětistupňovou škálou odpovědí vyjadřující na jednom pólu hodnotu souhlasu s daným stanoviskem, v prostřední míře pak stanovisko „částečně ano, částečně ne“ a v druhé krajní poloze pak absolutní nesouhlas s předkládaným tvrzením, tak se při vyhodnocování daného výzkumu v programu MS Excel převedla tato tvrzení do číselného vyjádření, přičemž hodnota souhlasu s daným faktorem byla obodována pětkou, a dále se pokračovalo až do jedničky, jenž představovala hodnotu absolutního nesouhlasu s daným stanoviskem.

V případě prvních třinácti otázek vztahujících se k dané hypotéze (viz. příloha č. 1, otázky 13 – 25) to pak nebyla poloha souhlasu s danými stanovisky, ale míra důležitosti, jenž nabízené faktory představovaly při výběru zaměstnání.

Fakt, že se mohla jednotlivá stanoviska vyjádřit pomocí číselné hodnoty a z nich vyplývající spočítání průměrné hodnoty za daný tým, tak aby se mohla daná hypotéza potvrdit eventuelně vyvrátit, byl možný pouze za předpokladu, že se dané hodnotící soudy v rámci týmu nebudou příliš lišit. Je samozřejmě rozdílné, když průměrná hodnota 3 je tvořena hodnotami 5, 3, 1 nebo když je hodnota 3 tvořena samými trojkami. Existoval zde totiž i předpoklad, že lidé vstupující do daného multikulturního týmu dané společnosti do něj budou vstupovat s podobnými představami a tudíž že i jejich základní hodnotová orientace nebude absolutně protikladná, ale bude spíše v podobných dimenzích.

Tým č. 1.

Můžeme přistoupit k vyhodnocení první části první hypotézy, kde v úvodní části dotazníku vztahujícího se k této hypotéze (příloha č. 1, otázky 13 – 25) následuje tabulka, která má v sobě obsaženy faktory a respondenti měli určit jejich důležitost právě při výběru dané pracovní pozice v dané společnosti.

Při celkovém hodnocení tohoto týmu vyšlo najevo, že hlavním faktorem při výběru zaměstnání bylo zdokonalení se v cizích jazycích. Dalšími faktory, které následovaly, bylo finanční ohodnocení a na třetím místě pak osobní rozvoj, následovaný poznáním nové kultury. Výsledné hodnoty jsou zobrazeny v tabulce č. 5.

Tabulka č. 5 – H1 Role jednotlivých faktorů při výběru zaměstnání – průměrné údaje za tým č. 1

Role jednotlivých faktorů při výběru zaměstnání – průměrné údaje za tým

Otázka č. + faktor Průměrná

hodnota* Otázka č. + faktor Průměrná

hodnota* Otázka č. + faktor Průměrná hodnota*

14. Finanční ohodnocení 4,00 18. Kredit firmy 2,14 22. Odborný růst 3,00 15. Pracovní doba 3,14 19. Firemní benefity 2,86 23. Zdokonalení se v cizí

řeči/řečech 4,14 16. Poznání nové kultury 3,57 20. Osobní rozvoj 3,71 24. Možnost pracovního

vycestování do zahraničí 3,29 17. Dostupnost práce 3,14 21. Poznání jiného

způsobu myšlení 2,71 25. Rozšíření si obzorů 3,43

* Průměrná hodnota značí průměrné výpovědí jednotlivých členů týmu, nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená faktor veliké důležitosti, 1 pak faktor minimální důležitosti.

Potvrzení výše zmíněných skutečností následovalo v otázce 31, kde se měly seřadit faktory tak, jak jsou pro konkrétního jedince důležité a tam došlo v rámci hlavních faktorů k přesunu pozic, když na prvním místě jako nejdůležitější faktor se objevil osobní rozvoj, dále následovalo zdokonalení se v cizím jazyku a na třetím místě pak byla výše mzdy, byť celkové výsledné rozdíly nebyly příliš velké. Dá se proto zobecnit, že hlavními motivy pro vstup do

tohoto týmu byly faktory osobního rozvoje, zdokonalení se v cizích řečech, výše mzdy a možnosti poznání nových kultur.

Následuje další část dotazníku vážící se k hypotéze číslo 1, která již nabízí určitá vyjádření a respondent měl určit míru souhlasu s danými výroky. Absolutní souhlas se rovná hodnotě 5, absolutní nesouhlas hodnotě 1.

V rámci vyhodnocení výzkumu se zpracovaly všechny otázky, nicméně pro to, aby byl celkový výsledek interpretovatelný, ale zejména přehledný, bylo vybráno několik klíčových otázek, jenž budou rozebrány podrobně. Dané otázky, včetně jejich čísel a průměrných bodových hodnot za daný tým jsou obsaženy v tabulce č. 6.

Tabulka č. 6 – H1 Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým č. 1

Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým

Otázka č. + tvrzení Průměrná hodnota*

32. Multikulturní prostředí pracovního týmu je pro mě velice stimulující. 4,43

34. Práce v multikulturním týmu mě naplňuje 4,00

35. Po zkušenosti jakou mám, bych chtěl i nadále pracovat v multikulturním týmu. 4,43 38. Raději bych preferoval pracovat se svými krajany než s příslušníky jiných národů. 2,29

42. Láká mě poznávat cizí kultury. 4,14

* Průměrná hodnota značí průměrné bodové hodnocení výpovědí jednotlivých členů týmu; nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená hodnotu maximálního souhlasu s daným tvrzením, 1 pak hodnotu absolutního nesouhlasu.

U otázky č. 32 panovala velká shoda mezi všemi respondenty, neboť kromě jediné odpovědi, která byla „částečně ano, částečně ne“, panoval výrazný souhlas s daným tvrzením. Totéž platí u otázky 34, byť míra daného souhlasu byla o něco nižší. Podobná situace nastala i u další klíčové otázky, tj. u otázky č. 35, tázající se na touhu pracovat v multikulturním týmu i do budoucna. Otázka č. 38 pak byla ve své povaze negativní otázkou, neboť zkoumala míru preferencí, zda dotazovaný preferuje naopak spíše spolupráci se svými krajany, než spolupráci s příslušníky jiných národů. Výsledná hodnota, tj. 2,29, vyjadřuje skutečnost, že členové týmu tuto možnost spíše nepreferují, tzn. že by raději do budoucna preferovali práci v multikulturním týmu. Konečně poslední otázka, tj. otázka č. 42, která byla vybrána jako klíčová pro potvrzení dané hypotézy, ukázala (byť se v u jednoho respondenta projevilo, že to tak není), že členové týmu mají zájem poznávat nové kultury a tudíž jejich preference jsou ve prospěch multikulturních týmů.

I další otázky daného dotazníku směřovaly k potvrzení výše zmíněných tvrzení.

Na základě těchto výsledků se dá konstatovat, že se daná hypotéza potvrdila, tudíž multikulturní prostředí působí na členy prvního týmu jako motivační faktor.

Tým č. 2.

Stejný postup vyhodnocování se aplikoval i na druhý tým (rovněž tak i na ostatní týmy).

Vzhledem k tomu, že se jedná o skutečně velice zajímavého a prestižního zaměstnavatele, tak členové jeho týmu projevily své preference tak, že nejdůležitější faktor při výběru zaměstnání pro ně představoval osobní a odborný růst, následovaný rozšířením obzorů, kreditem firmy rovněž jako finančním ohodnocením, následované poznáním nové kultury a nového způsobu myšlení, viz. tabulka č. 7. 16. Poznání nové kultury 4,25 20. Osobní rozvoj 5,00 24. Možnost pracovního

vycestování do zahraničí 3,75 17. Dostupnost práce 2,00 21. Poznání jiného

způsobu myšlení 4,25 25. Rozšíření si obzorů 4,75

* Průměrná hodnota značí průměrné výpovědí jednotlivých členů týmu, nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená faktor veliké důležitosti, 1 pak faktor minimální důležitosti.

U otázky 31, kde měli respondenti seřadit faktory, tak jak jsou pro ně důležité, vyšel na

Následuje další část této hypotézy, tj. otázky zkoumající míru souhlasu s danými výroky, kde došlo k následujícím výsledkům.

Tabulka č. 8 – H1 Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým č. 2

Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým

Otázka č. + tvrzení Průměrná hodnota*

32. Multikulturní prostředí pracovního týmu je pro mě velice stimulující. 4,75

34. Práce v multikulturním týmu mě naplňuje 4,00

35. Po zkušenosti jakou mám, bych chtěl i nadále pracovat v multikulturním týmu. 4,00 38. Raději bych preferoval pracovat se svými krajany než s příslušníky jiných národů. 2,50

42. Láká mě poznávat cizí kultury. 3,75

* Průměrná hodnota značí průměrné bodové hodnocení výpovědí jednotlivých členů týmu; nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená hodnotu maximálního souhlasu s daným tvrzením, 1 pak hodnotu absolutního nesouhlasu.

Hned první klíčová otázka (č.32) nabídla víc než pádnou odpověď, členové tohoto týmu shledávají, že je pro ně tato práce velice stimulující. Potvrzení tohoto konstatování následuje i v dalších otázkách (č. 34, č.35), byť se v nich ukázala jistá variabilita odpovědí od poloh absolutního souhlasu až do poloh „částečně ano, částečně ne“. Další otázka (č. 38), svou povahou negativní, přinesla i negativní odpověď, tzn. že dotazovaní s daným výrokem spíše nesouhlasili, byť onen nesouhlas nebyl nikterak silný. I další otázky (č. 42) nepřinesla nijak přesvědčivé stanovisko, protože s výrokem zkoumajícím touhu poznávat nové kultury absolutně souhlasil pouze jeden člen, dva pak byli mnohem více zdrženliví. Svědčí to patrně o tom, že renomé a kredit firmy jsou patrně důležitějšími impulsy pro členy tohoto týmu. I další odpovědi v dotaznících vyznívaly lehce v podobném duchu. Přestože míra souhlasu s klíčovými odpověďmi nebyla nijak zvlášť přesvědčivá, tak se ukázalo že se i v tomto případě první hypotéza potvrdila.

Tým č. 3.

Analýzou jednotlivých faktorů, resp. jejich důležitosti, jakou sehrály při výběru zaměstnání, se dospělo k závěru, že pro členy tohoto týmu byl hlavním motivem vstupu do této společnosti osobní rozvoj, následovaný odborným růstem a rozšířením si obzorů. Vzhledem k tomu, že i v tomto případě se jedná o jednoho z nejatraktivnějších zaměstnavatelů, tak velmi vysoko stál i kredit firmy. U těchto faktorů byly výpovědi jednotlivých členů týmu skutečně velice podobné. Celkové výsledky pak prezentuje tabulka č. 9.

Tabulka č. 9 – H1 Role jednotlivých faktorů při výběru zaměstnání – průměrné údaje za tým č. 3

Role jednotlivých faktorů při výběru zaměstnání – průměrné údaje za tým

Otázka č. + faktor Průměrná

hodnota* Otázka č. + faktor Průměrná

hodnota* Otázka č. + faktor Průměrná hodnota*

14. Finanční ohodnocení 3,33 18. Kredit firmy 4,00 22. Odborný růst 4,50 15. Pracovní doba 1,50 19. Firemní benefity 2,83 23. Zdokonalení se v cizí

řeči/řečech 3,17 16. Poznání nové kultury 3,00 20. Osobní rozvoj 4,67 24. Možnost pracovního

vycestování do zahraničí 2,67 17. Dostupnost práce 2,17 21. Poznání jiného

způsobu myšlení 2,83 25. Rozšíření si obzorů 4,00

* Průměrná hodnota značí průměrné výpovědí jednotlivých členů týmu, nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená faktor veliké důležitosti, 1 pak faktor minimální důležitosti.

Tato firma navíc pro své zaměstnance nabízí jazykové kurzy, jichž se až na jednoho respondenta všichni aktivně účastní.

U otázky č. 31 zkoumající důležitost faktorů se na prvním místě umístil odborný růst následovaný osobním rozvojem, byť rozdíl byl nepatrný a další faktory pak byly průměrně na stejné úrovni: mzda, možnost pracovní stáže v zahraničí i zdokonalení se v jazycích.

V další části dotazníku (otázky č. 32 – 46) pak respondenti v průměru odpovídali následujícím způsobem:

Tabulka č. 10 – H1 Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým č. 3

Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým

Otázka č. + tvrzení Průměrná hodnota*

32. Multikulturní prostředí pracovního týmu je pro mě velice stimulující. 3,50

34. Práce v multikulturním týmu mě naplňuje 3,33

35. Po zkušenosti jakou mám, bych chtěl i nadále pracovat v multikulturním týmu. 4,00 38. Raději bych preferoval pracovat se svými krajany než s příslušníky jiných národů. 2,17

42. Láká mě poznávat cizí kultury. 4,33

* Průměrná hodnota značí průměrné bodové hodnocení výpovědí jednotlivých členů týmu; nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená hodnotu maximálního souhlasu s daným tvrzením, 1 pak hodnotu absolutního nesouhlasu.

Dá se říci, že v tomto případě nejsou výsledky příliš přesvědčivé. Průměrné míra odpovědí na otázku, zda je multikulturní prostředí pracovního týmu inspirující (č. 32), oscilovala mezi hodnocením „částečně ano, částečně ne“ a „spíše ano“, tudíž o nějaké velké přesvědčivosti se hovořit nedá. U další otázky (č. 34) to bylo podobné. Nicméně na otázku, zda by dotazovaní chtěli pracovat v multikulturním týmu i nadále (č. 35) se všichni do jednoho shodně vyjádřili, že spíše ano. A u následující ve své podstatě negativní otázce č. 38 potvrdili tuto odpověď spíše zápornou preferencí práce se svými krajany před prací s příslušníky cizích národů a rovněž všichni členy víceméně láká poznávat cizí kultury (č. 42). Rovněž i další odpovědi v dotaznících se nesly v podobném duchu a v podobné shodě, vyjma otázky č. 39 zkoumající preferenci pracovní stáže v zahraničí před prací v ČR, byť by ta v ČR byla lépe placená, kde se varianty odpovědí lišily značně.

I přes nepříliš výraznou přesvědčivost se dá hovořit o tom, že hypotéza se potvrdila, ale skutečně nikoli přesvědčivým způsobem.

Tým č. 4.

Členové tohoto týmu se velice významně shodli v preferencích na prvních místech. Jako nejsilněji pociťované faktory při výběru zaměstnání se ukázal osobní rozvoj, odborný růst a rozšíření si obzorů. Jako velice podstatný fakt pro vstup do této společnosti se ukázala

možnost pracovního vycestování do zahraničí a poznání jiného způsobu myšlení. Celkové průměrné výsledky zobrazuje tabulka č. 11.

Tabulka č. 11 – H1 Role jednotlivých faktorů při výběru zaměstnání – průměrné údaje za tým č. 4

Role jednotlivých faktorů při výběru zaměstnání – průměrné údaje za tým

Otázka č. + faktor Průměrná

hodnota* Otázka č. + faktor Průměrná

hodnota* Otázka č. + faktor Průměrná hodnota*

14. Finanční ohodnocení 3,67 18. Kredit firmy 2,67 22. Odborný růst 4,33 15. Pracovní doba 2,33 19. Firemní benefity 2,33 23. Zdokonalení se v cizí

řeči/řečech 3,67 16. Poznání nové kultury 3,67 20. Osobní rozvoj 4,33 24. Možnost pracovního

vycestování do zahraničí 4,00 17. Dostupnost práce 2,33 21. Poznání jiného

způsobu myšlení 4,00 25. Rozšíření si obzorů 4,33

* Průměrná hodnota značí průměrné výpovědí jednotlivých členů týmu, nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená faktor veliké důležitosti, 1 pak faktor minimální důležitosti.

Tato společnost rovněž nabízí pro své zaměstnance jazykové kurzy, jichž se zaměstnanci účastní. I další otázka (č. 31) potvrdila, že hlavními faktory důležitosti jsou pro členy tohoto týmu osobní rozvoj a odborný růst.

Tabulka č. 12 nabízí pohled na další část otázek směřujících k potvrzení, event. vyvrácení první hypotézy.

Tabulka č. 12 – H1 Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým č. 4

Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým

Otázka č. + tvrzení Průměrná hodnota*

32. Multikulturní prostředí pracovního týmu je pro mě velice stimulující. 4,67

34. Práce v multikulturním týmu mě naplňuje 4,00

35. Po zkušenosti jakou mám, bych chtěl i nadále pracovat v multikulturním týmu. 4,00 38. Raději bych preferoval pracovat se svými krajany než s příslušníky jiných národů. 2,33

42. Láká mě poznávat cizí kultury. 4,33

* Průměrná hodnota značí průměrné bodové hodnocení výpovědí jednotlivých členů týmu; nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená hodnotu maximálního souhlasu s daným tvrzením, 1 pak hodnotu absolutního nesouhlasu.

Průměrné bodové hodnoty u otázek 32, 34, 35, 42 nabízí poměrně přesvědčivé hodnocení, byť ne vždy panovala jednotná shoda. U otázky 38 pak naopak její nízká hodnota indikuje fakt, že členové tohoto týmu jsou s jeho multikulturní podobou v podstatě spokojeni. I ostatní otázky v dotazníku nabídly velice přesvědčivé odpovědi.

Na základě výše zmíněných faktorů lze konstatovat, že i v tomto týmu se hypotéza potvrdila.

Tým č. 5.

Jak již bylo zmíněno, tak se jedná o čtyřčlenný tým, jehož všichni členové vyplnili správně dotazníky. Úvodní tabulka vztahující se k této hypotéze (otázky 13 – 25) nabídla následující odpovědi: všichni členové týmu s výjimkou jediného nejsou příliš závislí na finančních podmínkách (otázka 14), tento faktor má pro ně malou důležitost. Poznání nové kultury (otázka 16) má pro členy tohoto týmu v zásadě neutrální význam, neboť nepředstavuje faktory velké, ale na druhou stranu ani minimální důležitosti. Vzácná shoda pak panuje u otázek zaměřených na osobní rozvoj (č.20), odborný růst (22), poznání jiného způsobu myšlení (21) a rozšíření si obzorů (25), kde se všichni členové týmu vyjádřili tak, že je to pro ně důležité, ba dokonce velice důležité.

Pro větší přehlednost jsou výsledky této části, resp. průměrné hodnoty výpovědí členů týmu zobrazeny v tabulce č. 13.

Tabulka č. 13 – H1 Role jednotlivých faktorů při výběru zaměstnání – průměrné údaje za tým č. 5

Role jednotlivých faktorů při výběru zaměstnání – průměrné údaje za tým

Otázka č. + faktor Průměrná

hodnota* Otázka č. + faktor Průměrná

hodnota* Otázka č. + faktor Průměrná hodnota*

14. Finanční ohodnocení 2,50 18. Kredit firmy 3,25 22. Odborný růst 4,50 15. Pracovní doba 2,50 19. Firemní benefity 2,50 23. Zdokonalení se v cizí

řeči/řečech 4,00 16. Poznání nové kultury 3,25 20. Osobní rozvoj 5,00 24. Možnost pracovního

vycestování do zahraničí 4,50 17. Dostupnost práce 2,75 21. Poznání jiného

způsobu myšlení 4,50 25. Rozšíření si obzorů 4,75

* Průměrná hodnota značí průměrné výpovědí jednotlivých členů týmu, nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená faktor veliké důležitosti, 1 pak faktor minimální důležitosti.

Všichni členové týmu navíc usilovně studují jazyky, aby tak lépe porozuměli svým kolegům (27) a jejich společnost umožňuje zahraniční stáž (29). U otázky 31, tzn. seřazení faktorů, tak jak jsou důležité každého důležité se potvrdilo to, co bylo patrno u úvodní tabulky (13-25), a to že klíčovými prvky byl především osobní rozvoj a odborný růst. Finanční faktory, stejně jako možnost pracovního vycestování do zahraničí a zdokonalení se v cizích jazycích byly méně důležité. Lze proto konstatovat, že hlavním momentem v tomto týmu byl právě osobní rozvoj jeho členů.

V další části dotazníku, tj. u otázek č. 32 až 46 panovala velká shoda mezi odpověďmi.

Multikulturní prostředí pracovního týmu bylo pro všechny jeho členy stimulující (32), stejně jako fakt, že práce v tomto týmu jeho členy naplňuje (34). Naopak nikomu se příliš nechtělo spolupracovat se svými krajany na úkor spolupráce s příslušníky jiných národů (38). Všichni

pak rádi poznávají cizí země (46) a jejich kultury (42). A jako velice důležitá se jevila skutečnost, že po zkušenosti jakou členové týmu mají, by všichni rádi pracovali v multikulturním týmu i nadále (35). Tato odpověď měla ve všech případech hodnotu maximálního souhlasu.

Tabulka č. 14 – H1 Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým č. 5

Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým

Otázka č. + tvrzení Průměrná hodnota*

32. Multikulturní prostředí pracovního týmu je pro mě velice stimulující. 4,25

34. Práce v multikulturním týmu mě naplňuje 4,75

35. Po zkušenosti jakou mám, bych chtěl i nadále pracovat v multikulturním týmu. 5,00 38. Raději bych preferoval pracovat se svými krajany než s příslušníky jiných národů. 2,00

42. Láká mě poznávat cizí kultury. 4,75

* Průměrná hodnota značí průměrné bodové hodnocení výpovědí jednotlivých členů týmu; nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená hodnotu maximálního souhlasu s daným tvrzením, 1 pak hodnotu absolutního nesouhlasu.

Na základě těchto výpovědí můžeme konstatovat, že se hypotéza číslo jedna u tohoto týmu potvrdila.

Tým č. 6.

Jedná se o tým, jenž má celkem sedm členů, přičemž dotazníky správně vyplnili tři jeho členové – jeden Čech, jedna Češka a jeden Němec.

Hned úvodní tabulka (otázky 13 – 25) nabídla zajímavou odpověď od obou zmíněných Čechů, neboť pro oba dva představovaly finanční podmínky (14) faktor veliké důležitosti.

Poznání nové kultury (16), stejně jako rozšíření si obzorů (25) byly naopak faktory průměrné až podprůměrné důležitosti. U výše zmíněného občana německé národnosti to bylo přesně naopak, pro něj byl jednoznačně nejdůležitějším impulsem právě rozšíření si obzorů (25).

Tabulka č. 15 – H1 Role jednotlivých faktorů při výběru zaměstnání – průměrné údaje za tým č. 6

Role jednotlivých faktorů při výběru zaměstnání – průměrné údaje za tým

Otázka č. + faktor Průměrná

hodnota* Otázka č. + faktor Průměrná

hodnota* Otázka č. + faktor Průměrná hodnota*

14. Finanční ohodnocení 4,33 18. Kredit firmy 2,33 22. Odborný růst 3,00 15. Pracovní doba 4,67 19. Firemní benefity 1,00 23. Zdokonalení se v cizí

řeči/řečech 4,00 16. Poznání nové kultury 3,67 20. Osobní rozvoj 3,00 24. Možnost pracovního

vycestování do zahraničí 2,33 17. Dostupnost práce 3,00 21. Poznání jiného

způsobu myšlení 3,00 25. Rozšíření si obzorů 3,00

* Průměrná hodnota značí průměrné výpovědí jednotlivých členů týmu, nabývá hodnot od 1 do 5, přičemž 5 znamená faktor

Všichni členové týmu pak usilovně studují cizí jazyky, aby tak lépe porozuměli svým zahraničním kolegům. Výpovědi v následující tabulce, resp. jejich průměrné bodové ohodnocení, jenž je velice podobné u všech členů, potvrzují podmínky nutné pro přijetí dané hypotézy.

Tabulka č. 16 – H1 Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým č. 6

Tabulka č. 16 – H1 Role následujících tvrzení – průměrné údaje za tým č. 6