• Nebyly nalezeny žádné výsledky

– Návrh identifikátorov pre OOCR Slovenský raj & Spiš

Kategória Návrh identifikátorov

Hlavný identifikátor #slovenskyraj, #oocr, #oocrslovenskyrajaspis, #slovensko,

#slovakia, #vraji, #slovakparadise

Aktivity #šport, #turistika, #cykloturistika, #lyžovanie, #snowboarding,

#sport, #hiking, #cycling, #skiing

Ostatné #životnýštýl, #cestovanie, #dovolenka, #príroda, #kultúra,

#lifestyle, #travel, #holiday, #nature, #culture Zdroj: vlastné spracovanie

Správa sociálnych sietí je dôležitým aspektom marketingovej komunikácie destinácií cestovného ruchu. Vyššie uvedené odporúčania na príklade sociálnej siete Instagram je potrebné implementovať v rámci všetkých používaných platforiem. Zároveň je dô-ležité zachovať vzájomnú väzbu a prepojenosť obsahu medzi jednotlivými sociálnymi sieťami.

Záver

Cestovný ruch predstavuje dynamické a neustále sa rozvíjajúce odvetvie, ktoré je ty-pické istými špecifikami. Cieľom organizácií cestovného ruchu je získanie konkurenčnej výhody a zvýšenie ukazovateľov turizmu, ktoré často pramenia z vhodne zvolenej marketingovej stratégie.

Diplomová práca sa zaoberala tematikou online marketingovej komunikácie Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj & Spiš. Najväčší dôraz bol kladený na komunikáciu prostredníctvom webových stránok a sociálnych sietí, ktorá bola na základe rozhovoru s predstaviteľom organizácie označená za problematickú oblasť. Cieľom práce bolo vytvorenie návrhu opatrení na zlepšenie v podobe konkrétnych aktivít, ktoré vychádzali z dobrých praktík zistených v rámci benchmarkingovej štúdie.

Teoretická časť práce bola založená na dôkladnom zhodnotení literárnych prameňov súvisiacich so skúmanou problematikou. Poznatky získané prostredníctvom súhrnu literatúry tvoria základné piliere výskumu. V prvej časti práce došlo ku zhodnoteniu aktuálnych trendov v cestovnom ruchu na úrovni štátu, Európskej únie a v mierke globálneho kontextu.

Druhá kapitola sa zaoberala popisom riadiacich činností destinácií cestovného ruchu. Medzi definované pojmy patria destinácia, destinačný manažment a destinačný marketing. Z literárnej rešerše je zrejmé, že manažment destinácií zastáva úlohu rozhodovania o prijatí vhodných marketingových techník a funkciu tvorby rovnováhy medzi jednotlivými nástrojmi. Na základe zistených údajov je zreteľné, že marketing destinácie cestovného ruchu predstavuje jednu z hlavných výkonných funkcií destinačného manažmentu.

Benchmarking ako metóda realizácie práce bola podrobne definovaná v tretej kapitole. Z hľadiska všeobecných znalostí došlo ku definovaniu jeho zákonitostí a detailnému popisu jednotlivých typov a fáz realizácie. Záver kapitoly bol venovaný aplikácií benchmarkingu na úrovni turistických destinácií.

Po vymedzení teoretického základu nasledovala metodika práce, ktorá opisovala metódy použité pri výskume a následnom zhodnotení dát. Metodika reflektovala fázy benchmarkingu, ktoré boli zjednodušené do podmienok práce a skúmaných destinácií. V kapitole je opísaný proces výskumu od prvého podnetu až po poslednú etapu realizácie. Okrem iného objasňovala voľbu benchmarkingových partnerov, ktorými sú OOCR Malá Fatra, OOCR Región Vysoké Tatry a OOCR Rajecká dolina.

Plánovacia fáza a zber dát benchmarkingovej štúdie bol podporený modifikovanou heuristickou analýzou, ktorá vychádza zo štyroch dimenzií úspešnosti webových

stránok organizácií destinačného manažmentu definovaných Millson a Morrisonom (2000). Medzi skúmané dimenzie boli zaradené nasledovné: technická kvalifikácia, perspektíva návštevníka, atraktivita webovej stránky, efektivita marketingu.

Z dôvodu požadovaného výstupu skúmanej problematiky bola medzi dimenzie autorkou zaradená komunikácia prostredníctvom sociálnych sietí. Na zbere dát sa zúčastnili traja nezávislí experti majúci status akademických pracovníkov z oblasti marketingu a cestovného ruchu.

Výskumná časť práce zahŕňala predstavenie benchmarkingových partnerov a osobitné vyhodnotenie prieskumu pre každú oblastnú organizáciu. Na základe súhrnného vyhodnotenia získaných dát bolo zistené, že OOCR Malá Fatra predstavuje oblasť vykazujúcu najlepšie praktiky, od ktorej je potrebné sa učiť.

Zaujímavosťou je, že i napriek celkovému prvenstvu organizácia obsadila posledné miesto v dimenzií komunikácie prostredníctvom sociálnych sietí.

Oblastná organizácia Slovenský raj & Spiš sa umiestnila v celkovom poradí na druhom mieste, pričom získala prvenstvo v dimenzií atraktivity webovej stránky.

Z hľadiska technickej kvalifikácie došlo ku identifikácií dvoch kritických oblastí, ktorými sú absencia funkcie vyhľadávacieho poľa a alternatívy prehliadania pre zrakovo postihnutých. V druhej sledovanej dimenzií, ktorou bola perspektíva návštevníka, neboli zaznamenané výrazné problémy, na ktorých nápravu by bolo potrebné vyvinúť veľké úsilie. Problematickým aspektom je nedostupnosť možnosti jednoduchého zdieľania obsahu cez iné platformy a nefunkčná sekcia internetového obchodu, ktoré boli hodnotené v rámci atraktivity webovej stránky.

Efektivita marketingu predstavovala kľúčovú oblasť výskumu, ktorý bol koncipovaný na základe cieľov diplomovej práce. Medzi kritické aspekty, ktoré získali od všetkých hodnotiteľov plný počet bodov boli zaradené úplná absencia návštevníkmi generovaného obsahu a nevyužívanie potenciálu influencer marketingu. Spolu s tým súvisí aj forma webovej prezentácie, ktorá sa zameriava na klasickú formu propagácie a nevyužíva reálne príbehy návštevníkov destinácie.

Problém, ktorého dôležitosť je rovnako vysoká je mierny nesúlad medzi komunikačnou stratégiou webovej prezentácie a vyhlasovanou stratégiou OOCR.

Z výsledkov vyplýva, že webová stránka podáva relevantné informácie o destinácií, avšak spracovanie informácií by malo byť na vyššej úrovni. Na druhej strane, komunikácia prostredníctvom sociálnych sietí bola vyhodnotená ako kvalitný výstup marketingovej komunikácie, ktorý by sa mal zamerať na pravidelnosť aktivity a interakciu s návštevníkmi. Na základe výskumu je zrejmé, že online marketingová komunikácia OOCR Slovenský raj & Spiš má veľký potenciál, avšak na

dosiahnutie jeho plného využitia je potrebné zapracovať na odstránení zistených nedostatkov.

Šiesta kapitola sa zaoberala návrhmi na zlepšenie skúmanej OOCR Slovenský raj &

Spiš. Zlepšovateľské návrhy boli rozdelené na opatrenia týkajúce sa webovej stránky www.vraji.sk a sociálnych sietí. Opatrenia navrhnuté pre webovú stránku vychádzajú z dobrých praktík, ktoré boli zaznamenané v OOCR Malá Fatra a z postrehov a pripomienok hodnotiteľov. Vzorom pri stanovovaní návrhov v oblasti sociálnych sietí bola OOCR Rajecká dolina, ktorá bola označená za najlepšiu v tejto kategórií.

Navrhnuté opatrenia sa vo všeobecnosti týkali technickej, vizuálnej, obsahovej ale i propagačnej stránky uskutočňovanej komunikácie. Medzi navrhované prvky patria používateľsky generovaný obsah, funkcia interaktívneho plánovača, dôraz na emócie a príbehy reálnych návštevníkov destinácie alebo organizácia súťaží a využitie propagácie formou influencer marketingu. V rámci návrhov pre dimenziu sociálnych sietí bol autorkou zostavený časový harmonogram aktivity, ktorý plánuje obsah a formu príspevkov na sociálnej sieti Instagram v mesiaci Apríl 2021.

Práca odpovedá na stanovené výskumné otázky a spĺňa predom učené ciele aj napriek komplikáciám súvisiacim s pandémiou, ktoré neumožnili uskutočniť pôvodne plánované dotazníkové šetrenie priamo v teréne. Prínosom práce je stanovenie návrhov na zlepšenie v oblasti online marketingovej komunikácie pre OOCR Slovenský raj & Spiš. Navrhované aktivity môžu pomôcť ku zvýšeniu povedomia o destinácií a zlepšeniu postavenia destinácie OOCR Slovenský raj & Spiš na trhu cestovného ruchu.

V prípade kontinuálneho výskumu by sa autorka zamerala na dopad navrhnutých opatrení na zlepšenie na online marketingovú komunikáciu sledovaných destinácií s ohľadom na základné ukazovatele cestovného ruchu. Z pohľadu organizácií cestovného ruchu by stálo za zmienku preskúmať spôsob vnímania tradičných a moderných foriem reklamy a propagácie z pohľadu zákazníkov a potenciálnych návštevníkov.

V závere je možné skonštatovať, že téma marketingovej komunikácie v oblasti cestovného ruchu sa spracovávala dobre, nakoľko ide o tematiku, ktorá súvisí s profesijným zameraním a odborom predošlého dosiahnutého vzdelania autorky.

Aplikácia metód heuristickej analýzy bola v praxi z dôvodu širokého spektra záberu komplikovanejšia. Hodnotenie heuristík predstavovalo vyššiu časovú náročnosť, čo spôsobilo nízku odozvu zapojenia sa do výskumu zo strany hodnotiteľov.

Na druhej strane, zachovanie postupov benchmarkingu nastolilo práci štruktúru, podľa ktorej bola realizácia samotnej diplomovej práce prirodzená a nesilená.

Prekvapujúcim aspektom výsledkov výskumu bolo zistenie podobných zaužívaných vzorcov správania benchmarkingových partnerov, s ktorými súviseli aj zistené nedostatky. V práci boli často zmieňované pojmy užívateľsky generovaný obsah či interakcia s návštevníkom, ktoré by mali byť v dnešnej dobe v oblasti turizmu plne využívané.

Seznam literatury

ABRHÁM, Josef a Jing Shadong WANG, 2017. Novel trends of using ICTS in the modern tourism industry. Czech Journal of Social Sciences, Business and Economics [online]. 6(1), s. 37-44 [cit. 2021-03-05]. Dostupné z:

doi:10.24984/cjssbe.2017.6.1.5.

AGARWAL, Ritu a Viswanath VENKATESH, 2002. Assessing a Firm’s Web Presence:

A Heuristic Evaluation Procedure for the Measurementof Usability. Information Systems Research [online]. Maryland, 13(2) [cit. 2021-03-07]. Dostupné z:

https://doi.org/10.1287/isre.13.2.168.84.

ANA, Maria-Irina, 2017. Tourism industry in the new Europe : trends, policies and challenges. Proceedings of the International Conference on Business Excellence 11 [online]. (1), s. 493-503 [cit. 2021-01-19]. Dostupné z: doi:10.1515/picbe-2017-0053.

BAK, Iwona a Beata SZCZECIŃSKA, 2020. Global Demographic Trends and Effects on Tourism. European Research Studies Journal [online]. 23(4), s. 571-585 [cit.

2021-01-19]. Dostupné z: doi:10.35808/ersj/1701.

BASTIEN, Christian, 2009. Usability testing: some current practices and research questions. International Journal of Medical Informatics [online]. 79(4), s. 18-23 [cit.

2021-03-07]. Dostupné z: doi:10.1016/j.ijmedinf.2008.12.004.

BIEGER, Thomas a Pietro BERITELLI, 2012. Management von

Destinationen [online]. Oldenbourg Wissenschaftsverlag, [cit. 2021-03-05]. ISBN 3486713604, 9783486713602.

BREITER, Deborah a Sheryl Fried KLINER, 1995. Benchmarking Quality Management in Hotels. FIU Hospitality Review, 13(2), s. 45-52. Dostupné z:

https://digitalcommons.fiu.edu/hospitalityreview/vol13/iss2/6.

CIBÁKOVÁ, Viera a Gabriela BARTÁKOVÁ, 2007. Základy marketingu. Wolters Kluwer (Iura Edition). ISBN 9788080781569.

DOLNIKOVÁ, Ingrid, 2020. Informatívna správa o činnosti oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra za rok 2019. Žilina, 2020. Dostupné z:

http://www.zilina.sk/userfiles/2020/komisie/materialy/20200427/Informat%C3

%ADvna%20spr%C3%A1va%20OOCR%20Mal%C3%A1%20Fatra%202019.pdf.

ETC, 2020a. EUROPEAN TOURISM: TRENDS & PROSPECTS (Q4/2019) [online].

Brussels [cit. 2021-01-19]. ISSN 2034-9297.

ETC, 2020b. EUROPEAN TOURISM 2020 – TRENDS & PROSPECTS: Quarterly Report – Q2/2020 [online]. Brussels [cit. 2021-01-19]. ISSN 2034-9297.

E-VOLUTION, S. R. O, 2014. Marketingová stratégia destinácie Slovenský raj.

Dostupné z: https://vraji.sk/wp

content/uploads/2018/04/Marketingova_strategia_destinacie_Slovensky_raj_2014.

pdf.

EYEFORTRAVEL, 2006. CGC has increased the level of involvement in all stages of the travel process. Retrieved from http://www.m-travel.com/news/2006/

11/cgc_has_increas.html.

FREY, Petr, 2011. Marketingová komunikace: nové trendy 3.0. (3). Praha:

Management Press. ISBN 978-80-7261-237-6.

GBUROVÁ, Jaroslava a Radovan, BAČÍK, 2013. Marketingová komunikácia. Prešov:

Grafotlač Prešov, s. r. o. ISBN 978-80-8165-001-7.

GÚČIK, Marián, 2018. Marketing podnikov cestovného ruchu. ISBN 9788081688126.

HAN, Jee-Hee a Juline E. MILLS, 2006. Zero Acquaintance Benchmarking at Travel Destination Websites:: What is the First Impression that National Tourism

Organizations Try to Make? International Journal of Tourism Research, 8, s. 405-430. Dostupné z: doi:10.1002/jtr.581.

HRABOVSKÁ, Zuzana, 2010. ORGANIZÁCIE DESTINAČNÉHO MANAŽMENTU AKO KĽÚČOVÝ DETRMINANT REGIONÁLNEHO ROZVOJA. Zbornik KEE, s.

89-99 [online]. 5(10) [cit. 2021-01-10].

CHUNG, Namho, Hyunae LEE, Seung Jae LEE a Chulmo KOO, 2015. The influence of tourism website on tourists´ behaviour to determinate destination selecton: a case study of creative economy in Korea. Technological Forecasting & Social Change, 96 (8), s.130-143. Dostupné z: doi.10.1016/j.techfore.2015.03.004.

IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária, 1988. Slovník cudzích slov pre školu a prax. SPN.

JAKUBÍKOVÁ, Dagmar, 2012. Marketing v cestovním ruchu: jak uspět v domácí i světové konkurenci. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4209-0.

JAKUBÍKOVÁ, Dagmar, 2013. Strategický marketing: strategie a trendy. 2., rozš. vyd.

Praha: Grada. Expert (Grada). ISBN 978-80-247-4670-8.

JOVIČIĆ, Dobrica a Vanja IVANOVIĆ., 2006. BENCHMARKING AND QUALITY MANAGING OF TOURIST DESTINATIONS. Tourism and Hospitality Management.

12(2), s. 123-134.

KANG, Myunghwa a Michael A. SCHUETT, 2013. Determinants of Sharing Travel Experiences in Social Media. Journal of Travel & Tourism Marketing [online]. 30(1-2), 93-107 [cit. 2021-01-19]. Dostupné z: doi:10.1080/10548408.2013.751237.

KAPLAN, Andreas a Michael HAENLEIN, 2012. If you love something, let it go mobile: Mobile marketing and mobile social media 4x4. Business

Horizons [online]. 55(2) [cit. 2021-01-19]. Dostupné z:

doi:10.1016/j.bushor.2011.10.009.

KARLÍČEK, Miroslav a Petr KRÁL, 2011. Marketingová komunikace. Praha: Grada.

ISBN 9788024735412.

KARLÖF, Bengt a Svante ÖSTBLOM, 1993. Benchmarking: A Signpost to Excellence in Quality and Productivity. ISBN: 978-0-471-94180-4.

KAVOURA, Niki a Aikaterini STAVRIANEA, 2014. Economic and Social Aspects from Social Media's Implementation as a Strategic Innovative Marketing Tool in the Tourism Industry [online]. Procedia Economics and Finance, 84, s. 303-312, [cit.

2021-01-19]. Dostupné z: doi:10.1016/S2212-5671(14)00717-5.

KINCL, Tomáš a Martin LUŠTICKÝ, 2012. Tourism Destination Benchmarking:

Evaluation and Selection of Benchmarking Partners. Journal of Competitiveness.

4(1), 99-116. ISSN 1804-1728 (On-line),. PII: S0160-7383(01)00072-X. Dostupné z:

doi:10.7441/joc.2012.01.08.

KOTLER, Philip, 2017. Moderní marketing. 4. Grada. ISBN 8024715452.

KOTLER, Philip a Gary ARMSTRONG, 2000. Principles of Marketing. 9. Prentice Hall.

ISBN 10: 0130263125 / ISBN 13: 9780130263124.

KOTLER, Philip a Kevin Lane KELLER, 2016. Marketing management. 15. Grada.

ISBN 9788024741505.

KOZAK, Metin, 2000. Destination benchmarking: facilities, customer satisfaction and levels of tourist expenditure.

KOZAK, Metin, 2002. Destination Benchmarking. Annals of Tourism Research.

Elsevier Science, 29(2), s. 497-519. PII: S0160-7383(01)00072-X. Dostupné z:

doi:0160-7383.

KOZAK, Metin, 2003. Destination Benchmarking: Concepts, Practices and Operations [online]. CABI, [cit. 2020-12-29]. Dostupné z:

http://ebookcentral.proquest.com/lib/vsep/detail.action?docID=297535.

KOZAK, Metin, Luisa ANDREU a Juergen GNOTH, 2009. Advances in Tourism

Destination Marketing: Managing Networks [online]. [cit. 2021-01-01]. Dostupné z:

.http://ebookcentral.proquest.com/lib/vsep/detail.action?docID=446568.

KŘÍŽEK, Felix a Josef, NEUFUS, 2014. Moderní hotelový management. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Grada, ISBN 978-80-247-4835-1.

KUHN, Igor a Petra TOMÁŠOVÁ, 2011. ÚVOD DO DESTINAČNÉHO MANAŽMENTU.

LANČARIČ, Drahoslav, Zuzana POGRANOVÁ, Radovan SAVOV a Lucia LENČÉŠOVÁ, 2011. Benchmarking – nástroj zlepšovania podnikateľskej činnosti [online]. SPU v Nitre, [cit. 2021-01-19]. Dostupné z: doi:ISBN 979-80-552-0672-1

LEUNG, Daniel, Rob LAW, Huber VAN HOOF a Dimitrios BUHALIS, 2013. SOCIAL MEDIA IN TOURISM AND HOSPITALITY: A LITERATURE REVIEW. Journal of Travel

& Tourism Marketing [online].[cit. 2021-03-05]. ISSN 1054-8408 print / 1540-7306.

Dostupné z: doi:10.1080/10548408.2013.750919

LINDEROVÁ, Ivica, 2015. Cestovní ruch: základy a právní úprava. Jihlava: Vysoká škola polytechnická Jihlava. ISBN 8087035828.

LOCK, Dennis a Nigel, FARROW, 2010. The Gower Handbook of Management. Gower:

Hampshire, s. 182-198. ISBN: 9780893971564.

MARÁKOVÁ, Vanda a Miroslava MEDVEĎOVÁ, 2015. Ekonomika a spoločnosť:

Vedecký časopis Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, 16(2).

MATLOVIČOVÁ, Kvetoslava a René MATLOVIČ, 2017. Destinačný marketing pre geografov.

MATUŠÍKOVÁ, Daniela a Jaroslava GBUROVÁ, 2015. Vnímanie značky Slovenska ako destinácie cestovného ruchu. Mladá Veda. 3(1), 97-109. ISSN 1339-3189.

MINISTERSTVO DOPRAVY A VÝSTAVBY SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Cestovný ruch. MINDOP [online]. 01.03.2021, [cit. 2021-03-01]. Dostupné z:

https://www.mindop.sk/ministerstvo-1/cestovny-ruch-7/informacie/cestovny-ruch.

MINISTERSTVO DOPRAVY A VÝSTAVBY SR, 2020. Ubytovacia štatistika CR na Slovensku: Návštevníci I. polrok 2020. Bratislava.

NENADÁL, Jaroslav, David VYKYDAL a Petra HALFAROVÁ, 2011. Benchmarking:

mýty a skutečnost : model efektivního učení se a zlepšování. Praha: Management Press. ISBN 978-80-7261-224-6.

NIELSEN, Jakob, 1992. Finding usability problems through heuristic evaluation. In:

CHI '92 Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing

Systems. New York, NY: Association for Computing Machinery, s. 373-380. ISBN 0-89791-513-5.

NIELSEN, Jakob, 1995a. Heuristic Evaluation: How-To: Article by Jakob Nielsen.

Nielsen Norman Group: User Experience Training, UX Consulting, and Usability Research Reports [online].[cit. 2020-03-06]. Dostupné z:

http://www.nngroup.com/articles/how-toconduct-a-heuristic-evaluation/.

NIELSEN, Jakob, 1995b. Severity Ratings for Usability Problems [online]. Dostupné z: Severity Ratings for Usability Problems: Article by Jakob Nielsen (nngroup.com).

NIELSEN, Jakob a Rolf MOLICH, 1990. Heuristic evaluation of user interfaces, Proc.

ACM CHI'90 Conf. (Seattle, WA, 1-5 April), s. 249-256.

NIELSEN, Jakob a Robert L. MACK, 1994. Usability Inspection Methods. ISBN 0471018775.

OECD, 2020a. OECD Tourism Trends and Policies: Slovak Republic OECD iLibrary [online]. [cit. 2021-01-19]. Dostupné z: https://www.oecd-

ilibrary.org/sites/9fd7108d-en/index.html?itemId=/content/component/9fd7108d-en.

OECD, 2020b. OECD Tourism Trends and Policies 2020 [online], [cit. 2021-02-07].

Dostupné z: https://www.oecd.org/cfe/tourism/2020-Tourism-Brochure.pdf.

OERTEL, Britta, Sie Liong THIO a Thomas FEIL, 2001. Benchmarking Tourism Destinations in the European Union. Information & Communication Technologies in Tourism. Springer Science & Business Media B.V.

OOCR MALÁ FATRA [online], 29.3.2021, [cit. 2021-03-29]. Dostupné z:

https://www.regionmalafatra.sk/.

OOCR RAJECKÁ DOLINA, 2021. Kontakty a informácie. Rajecká dolina [online].

29.3.2021 [cit. 2021-03-29]. Dostupné z:

https://www.rajeckadolina.sk/sk/kontakty-a-informacie.

OOCR Slovenský raj & Spiš, 2019. Zima 2018/2019 s Turistickou kartou Slovenský raj

& Spiš. [online], [cit. 2021-03-29]. Dostupné z: https://vraji.sk/zima-2018-2019-s-turistickou-kartou-slovensky-raj-spis/.

OOCR Slovenský raj & Spiš, 2020a. Stanovy, 2020. Spišská Nová Ves. Dostupné z:

https://vraji.sk/wp-content/uploads/2021/02/OOCR_Stanovy-2020.pdf.

OOCR Slovenský raj & Spiš, 2020b. Výročná Správa 2019. Spišská Nová Ves.

Dostupné z: https://vraji.sk/wp-content/uploads/2020/10/Vyrocna-sprava-OOCR2019-FINN.pdf.

PALATKOVÁ, Monika, 2006. Marketingová strategie destinace cestovního ruchu: jak získat více příjmů z cestovního ruchu. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-1014-3.

PALATKOVÁ, Monika, 2011. Mezinárodní cestovní ruch: analýza pozice turismu ve světové ekonomice, význam turismu v mezinárodních ekonomických vztazích, evropská integracte a mezinárodní turismus. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-3750-8.

PETRANOVÁ, Dana, Katarína ĎURKOVÁ a Artur BOBOVNICKÝ, 2011. Digitálny marketing. Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie: NOVÉ TRENDY V MARKETINGU - Zvyšovanie konkurencieschopnosti Slovenska, regiónov a firiem.

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave. ISBN 978-80-8105-331-3.

PETRŮ, Zdenka, 2007. Základy ekonomiky cestovního ruchu. 2., upr. vyd. Praha:

Idea servis. ISBN 978-80-85970-55-5.

PIKE, Steven, 2016. Destination Marketing Organizations -: Research opportunities in an era of uncertainty [online]. Naples: International Association for Tourism Policy (IATOUR), [cit. 2021-01-19]. Dostupné z:

https://www.researchgate.net/publication/303840479.

PIKE, Steven, 2020. Destination Marketing: Essentials. Third edition. Routledge.

ISBN 780367469542.

PÍŠKOVÁ, Věra, 1993. Vícekriteriální hodnocení variant I. Praha: Výzkumný ústav výstavby a architektury. ISBN 80-85124-84-x

PŘIKRYLOVÁ, Jana a Hana JAHODOVÁ, 2010. Moderní marketingová komunikace.

Grada Publishing. ISBN 9788024736228.

QUALITY GLOSSARY, 2007. Quality Progress, s. 39-59. ISSN 0033-524X.

RAHIMI, Roya, Vipin NADDA a Hui WANG, 2015. CRM in Tourism: Customer Relationship Management (CRM) [online]. IGI Global, s. 16-44 [cit. 2021-03-05].

Dostupné z: doi:10.4018/978-1-4666-8699-1.ch002.

REGIÓN TATRY, 2021. Rok 2020 vo Vysokých Tatrách v mínusových číslach, zima skončila a nálada je stále pod bodom mrazu. Región Vysoké Tatry [online]. [cit.

2021-03-29]. Dostupné z: https://regiontatry.sk/rok-2020-vo-vysokych-tatrach-v-minusovych-cislach-zima-skoncila-a-nalada-je-stale-pod-bodom-mrazu/.

REGIÓN TATRY. O nás [online]. 29.3.2021 [cit. 2021-03-29]. Dostupné z:

https://regiontatry.sk/o-nas/.

REGNEROVÁ, Marta a Marie KUNÁŠKOVÁ, 2011. Marketingová komunikace a senior jako zákazník na trhu v ČR. NOVÉ TRENDY V MARKETINGU: Zvyšovanie

konkurencieschopnosti Slovenska, regiónov a firiem [online]. Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie, [cit. 2021-03-05].

RITCHIE, J.R. Brent a Geoffrey I. CROUCH, 2003. Competitive Destination: A

sustainable tourism perspective [online]. CABI [cit. 2021-01-01]. ISBN 0 85199 664 7. Dostupné z:

http://ebookcentral.proquest.com/lib/vsep/detail.action?docID=295075

SACR, 2013. Marketingová stratégia Slovenskej agentúry pre cestovný ruch na roky 2014-2020 [online], [cit. 2021-01-11]. Dostupné na internete:

<https://export.slovensko.sk/wp-content/uploads/2015/01/Marketingova_strategia_SACR_2014_2020.pdf>.

SLOVAK CONVENTION BUREAU, 2019. Why slovakia? [online.]. 2019. [cit. 2020- 12-22]. Dostupné na internete: < http://www.slovakconvention.sk/why.html >.

SLOVNÍK CONTROLLINGU: česko-anglický, anglicko-český: 120 nejdůležitějších termínů pro práci controllera, 2003. Praha: Management Press. ISBN 80-7261-085-6.

SOFRONOV, Boris, 2019. THE DEVELOPMENT OF MARKETING IN TOURISM INDUSTRY. Annals of Spiru Haret University. Economic Series [online].19(1), 115-125 [cit. 2021-01-19]. Dostupné z: doi:https://doi.org/10.26458/1917.

STAPENHURST, Tim, 2009. The benchmarking book: a how-to-guide to best practice for managers and practitioners. Amsterdam: Elsevier Butterworth-Heinemann.

ISBN 978-0-7506-8905-2.

ŠEBOVÁ, Ľubica, 2006. Vznik a činnosť organizácií cestovného ruchu na Slovensku.

Banská Bystrica : Univerzita Mateja Bela.

ŠIROKÝ, Jan, 2006. Benchmarking ve veřejné správě. 2., upr. a dopl. vyd. Praha:

Ministerstvo vnitra České republiky, Odbor modernizace veřejné správy. ISBN 80-239-7326-6.

ŠTATISTICKÝ ÚRAD SLOVENSKEJ REPUBLIKY, 2020. Vývoj cestovného ruchu v ubytovacích zariadeniach SR [online]. 2020 [cit. 2021-01-19].

ŠVAJDOVÁ, Lenka, 2019. Modern Marketing Communication in Tourism. Journal of International Business Research [online]. 4(2) [cit. 2021-01-19]. Dostupné z:

doi:10.18775/jibrm.1849-8558.2015.42.3003.

TAN, Wei-siong, Dahai LIU a Ram BISHU, 2009. Web evaluation: Heuristic

evaluation vs. user testing. International Journal of Industrial Ergonomics [online].

(39), 621-627 [cit. 2021-03-07]. ISSN 1526-5536.

THEOBALD, William F., 2005. Global Tourism. 3. Elsevier. ISBN 0-7506-7789-9.

TSIOTSOU, Rodoula H. a Ronald E. GOLDSMITH, 2012. Strategic Marketing in Tourism Services. Howard House, Wagon Lane, Bingley, BD16 1WA, UK: Emerald Group Publishing Limited. ISBN 978-1-78052-070-4.

VLČEK, Josef, 2011. Efektivnost destinace: Destinations efficiency. Topical Issues of Tourism: Tourism & Its Impacts on Society [online]. College of Polytechnics Jihlava, [cit. 2021-01-19].

WANG, Jiang-Jiang, You-Yin JING, Chun-Fa ZHANG a Jun-Hong ZHAO, 2009. Review on multi-criteria decision analysis aid in sustainable energy

decision-making. Renewable and Sustainable Energy Reviews. 13(9), s. 2263-2278. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.rser.2009.06.021.

WANG, Youcheng a Abraham PIZAM, 2011. Destination Marketing and Management:

Theories and Applications. CABI. UK by MPG Books Group. ISBN 978-1-84593-762-1.

WÖBER, Karl W, 2001. Benchmarking for tourism organizations: An eGuide for Tourism Managers [online]. November 2001. National Laboratory for Tourism and eCommerce [cit. 2021-01-01]. Dostupné z:

http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.469.2102&rep=rep1&t ype=pdf.

WÖBER, Karl W, 2002. Benchmarking in Tourism and Hospitality Industries: The Selection of Benchmarking Partners. ISBN 978-0-85199-5533.

WÖBER, Karl W, 2002. Benchmarking in Tourism and Hospitality Industries: The Selection of Benchmarking Partners. ISBN 978-0-85199-5533.