• Nebyly nalezeny žádné výsledky

– Vyhodnotenie efektivity marketingu OOCR Slovenský raj & Spiš

Zdroj: vlastné spracovanie

Kategória sociálnych sietí obsahovala dokopy 11 heuristík, z ktorých 4 boli vyhodnotené ako úplne bezproblémové. Z odpovedí vychádza, že obsah zdieľaný prostredníctvom sociálnych sietí je považovaný za kvalitný výstup marketingovej komunikácie, ktorý podáva relevantné informácie s ohľadom na marketingovú kampaň. Komunikácia prebieha prostredníctvom sietí Facebook, Instagram a Youtube.

Na druhej strane, podobne ako i webové stránky, aj sociálne siete postrádajú užívateľsky generovaný obsah a propagáciu destinácie prostredníctvom spolupráce s influencermi. Jeden z hodnotiteľov zároveň upozorňuje na nevyužívanie kľúčových slov typických pre oblasť.

Veľkým problémom bola označená absencia organizácie súťaží, ktoré by sa podieľali na propagácií destinácie a absencia organizácie diskusií alebo živých vysielaní s možnosťou zapojenia sa návštevníkov. Menšie nedostatky boli spozorované pri kvalite vizuálneho obsahu, ktorý predstavuje priestor na zlepšenie Celkovo bola komunikácia prostredníctvom sociálnych sietí vyhodnotená ako nárazová.

Tabuľka 8 predstavuje percentuálny podiel získaných bodov v dimenziách efektivity marketingu a sociálnych sietí na celkovom možnom počte bodov. Na základe tabuľky je možné odpovedať druhú výskumnú otázku, ktorá sa zaoberá

02 46 108 1214

Je možné určiť, pre akú cieľo Podáva uvede komunikačná… Je komunikačná stratégia… Vzhľadom na povahu Ak áno, je možné využiť funkciu… Je možné vykonať prostredníctvom Je obsah webovej stránky… Sústredí sa webo prezentácia viac… Využíva stránka potenciál… Je podľa Vás textový výstup webovej… Obsahuje webo stránka kvalitný…

6.1 6.2 6.3 6.4 6.6 6.7 6.10 6.11 6.12 .6.13 .6.14 Zoznam heuristík

Počet dosiahnutých chybových bodov

Počet dosiahnutých bodov

vzťahom medzi komunikáciou prostredníctvom webových stránok a prostredníctvom sociálnych sietí. Na základe percentuálneho podielu je možné zhodnotiť, že efektivita marketingu dosiahla nepriaznivejšie bodové hodnotenie než dimenzia sociálnych sietí. Dimenzia sociálnych sietí predstavuje nižšie percentuálne zastúpenie získaných bodov na celkovom možnom počte penalizačných bodov.

Tabuľka 8 – Podiel získaných bodov na celkovom počte možných bodov

Dimenzia

5.2 Predstavenie OOCR Malá Fatra a vyhodnotenie heuristickej analýzy

Región Malá Fatra sa nachádza na severe Slovenskej republiky v Žilinskom kraji. Na tomto území pôsobí Oblastná organizácia Malá Fatra, ktorá vznikla v roku 2012.

Činnosť organizácie sa zameriava na projekty s cieľom zvyšovania konkurencieschopnosti destinácie v oblasti cestovného ruchu a rozvoja turizmu so zameraním na využitie bohatého kultúrneho a prírodného dedičstva (Dolniková, 2020). Tento fakt podporuje aj podiel marketingových poplatkov voči celkovej rozpočtovej hodnote v roku 2019.

Z výročnej správy OOCR je zrejmé, že hlavným zameraním v rámci propagácie regiónu bola tlač a výroba propagačných materiálov, do ktorej bola investovaná najvyššia suma. Propagačné materiály zahŕňali trhacie mapy regiónu, trhacie mapy mesta Žilina, manuál pouličnej reklamy a iné.

Druhou najnákladnejšou položkou bol v roku 2019 elektronický marketing.

Organizácia využíva vlastnú webovú stránku www.regionmalafatra.sk a sociálne siete Instagram a Facebook. Podľa dostupných informácií domovskú stránku v spomínanom období navštívilo 87% nových a 13% pravidelných návštevníkov s počtom zobrazení 156 798. Webová stránka je na prvý pohľad vizuálne dobre

spracovaná, nechýba pohyblivé záhlavie, plánovač aktivít alebo panel s udalosťami.

Stránka taktiež obsahuje články a odkazy na zaujímavé atrakcie (Dolniková, 2020).

OOCR Malá Fatra je jedným z vybraných benchmarkingových partnerov s veľkým potenciálom. Tomuto faktu zodpovedá aj celkový počet získaných bodov, ktorý je podstatne nižší než pri ostatných pozorovaných destináciách. V rámci okruhu technickej kvalifikácie boli stanovené heuristiky z oblasti používateľského riadenia.

Hodnotitelia sa zhodli, že deficit alternatívy prehliadania pre zrakovo postihnutých je problém, ktorý je potrebné riešiť. Z výsledkov vyplýva, že navigácia ku kontaktným informáciám je jasná a zreteľná a zároveň nebol zistený žiaden problém v súvislosti s vyhľadávacím poľom a ani pri prihlásení k odberu noviniek.

Perspektíva návštevníka je dimenziou, v ktorej boli priradené body charakterizujúce iba veľmi malý problém. Vo všeobecnosti je možné vyvodiť, že webová stránka je určená pre širokú verejnosť a jej zámer je na prvý pohľad zrejmý.

Navigácia v používateľskom prostredí je zreteľná a jednoduchá a odborné informácie sú konceptuálne pochopiteľné.

Z hľadiska flexibility používania je stránka plne optimalizovaná na prehliadanie prostredníctvom mobilných zariadení a tabletov. Negatívnym aspektom je chýbajúca možnosť služieb spojených s nákupom tovaru, ktorá dostala 11 penalizačných bodov. Absencia funkcie jednoduchého zdieľania obsahu prostredníctvom iných platforiem sa zaslúžila o získanie 6 bodov. Zároveň, rovnako ako predošlá destinácia, aj OOCR Malá Fatra často publikuje rozsiahle textové výstupy bez formátu alebo ďalších elementov.

Využívanie marketingových stratégií je jedným z kľúčových prvkov úspechu destinácií cestovného ruchu. Oblastná organizácia Malá Fatra pracuje so svojim webovými stránkami v zmysle podpory stanovených cieľov a celkovej stratégie.

Komunikačná kampaň je na základe hodnotenia kvalitná, relevantne cielená a ponúka vhodne spracované informácie o destinácií. Forma marketingovej kampane podporuje branding destinácie a zameriava sa na zvýšenie znalosti a atraktivity. Stránka obsahuje zoznam všetkých turistických destinácií a zaujímavostí v oblasti s možnosťou priamej rezervácie partnerských zariadení (hotelov, reštaurácií, atrakcií).

Obrázok 4 - Bodové skóre problematických oblastí efektivity marketingu OOCR Malá